Wat is Python 3? Een uitleg over de programmeertaal Python
Python3 is veelzijdige en eenvoudig te leren programmeertaal. Het is de nieuwste versie van de programmeertaal Python. De programmeertaal bestaat sinds 2008 en is bedacht door de Nederlander Guido van Rossum. Python 3 komt voort uit Python 2 met als doel om de bestaande problemen en beperkingen uit Python 2 op te lossen. Omdat er binnen Python 3 meerdere versies zijn zul je Python 3 soms als Python 3.9 of Python 3.x tegenkomen.
Python is een object-georiënteerde programmeertaal welke voor veel verschillende doeleinden kan worden gebruikt. Je zult Python tegenkomen bij analyses, automatisering, data visualisatie, programmeren en pure rekenkracht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het werk van data scientists, wetenschappers, financiële analisten, web developers en programmeurs die zich bezig houden met machine learning of artificial intelligence.
Op dagelijkse basis kom je op veel verschillende plekken in aanraking met de programmeertaal. Denk hierbij aan de zoekmachine van Google, de feed van Instagram en de gezichtsherkenning op je telefoon.
Wat maakt Python 3 zo populair?
Python3 is veelzijdige en eenvoudig te leren programmeertaal. Hierdoor is de taal een must have programmeertaal in het arsenaal van iedere programmeur. Maar de omvangrijkheid van de taal gaat verder dan programmeren. Python is een programmeertaal die in tal van velden kan worden ingezet. Denk hierbij aan velden waarbij veel gebruik gemaakt wordt van wiskundige modellen, voorspellingen en automatisering. In de grafiek hieronder zie je hoe de populariteit van Google toeneemt over de afgelopen jaren.
De verschillen tussen Python3 en Python2
De programmeertaal Python kent twee varianten, Python 2 en Python 3. Deze varianten worden voortdurend geüpdatet. Zo zul je Python2 vaak aangeduid zien als Python 2.7.x. Hierbij gaat het dus om een bepaalde versie van de taal Python 2. In December 2008 heeft Python de 3.0 variant gereleased.
Met de komst van deze nieuwe taal zouden bepaalde problemen die in Python 2 bestonden verholpen zijn. Ook is de syntax (de manier waarop code geschreven wordt) versimpeld in de nieuwere versie van de taal. Dit maakt het toegankelijker voor beginnende programmeurs. Python2 is standaard inbegrepen op alle Macbooks en iMacs. De talen Python 2 en 3 zijn in bepaalde lijnen gelijk maar gaan niet samen. Zo kun je een Python 2 script niet uitvoeren in een omgeving die geschikt is voor Python 3, en vice versa. Op ten duur zal Python 2 uitgefaseerd worden.
# Python3 code:
print("Hallo Wereld!")
Gebruiker = input(“Wat is jouw naam?”)
print("Hallo {0}, Welkom op Python3.nl!".format(Gebruiker))
# Python2:
print “Hallo wereld!”
Gebruiker = raw_input(“Wat is jouw naam?”)
print “Hi, %, Welkom op Python3.nl!” % (Gebruiker)
Een aantal kenmerkende verschillen tussen de twee versies:
Python2 | Python3 |
Wordt uitgefaseerd en is na 2020 niet meer onderhouden. | De dominante versie die continu in ontwikkeling is. |
Een krimpende community. Hierdoor dus minder support. | Heeft een grote en groeiende community. Hierdoor dus veel hulp en ontwikkeling. |
Minder gelijk aan een normale taal. | Simpeler om te lezen. Lijkt meer op een normale (niet-programmeer) taal. |
Beperkt aantal libraries. | Veel (en toenemende) libraries die up-to-date worden gehouden. |
Zoals de punten uit de tabel hierboven duidelijk maken is Python3 de taal waar jij je het beste mee aan de slag kunt gaan. Hoe je met Python kunt beginnen leggen we je uit in dit artikel.