Tips voor het leren van Python

Beginnen met programmeren en het leren van een nieuwe taal kan een grote uitdaging zijn. Python leent zich dankzij haar eenvoudig te begrijpen syntax goed als eerste taal. Met alle online leermaterialen die je tegenwoordig voor handen hebt is er niets meer wat jou er van kan weerhouden om deze programmeertaal jezelf eigen te maken. Ben je nieuw in het programmeren of ben je al een tijdje bezig maar wil je het leerproces versnellen? Wij helpen je op weg met onze 7 top tips voor het leren van Python.

1. Doe wat je leuk vindt!

Dit lijkt een open deur, maar wanneer je begint met programmeren of het leren van Python is het vooral belangrijk om je te richten op wat je leuk vindt. Ga opzoek naar een project waar je in het dagelijkse leven iets aan hebt of wat aansluit op een hobby. Doen wat je leuk vindt zorgt ervoor dat welwillender bent om bepaalde problemen op te lossen, dit brengt je uiteindelijk verder.

2. Begin bij de basis

Definieer voor jezelf wat een logisch leerproces zou zijn. Onthoud hierbij dat Rome niet in een dag gebouwd is. Het is aantrekkelijk om jezelf gelijk in een groot project te storten maar zonder gegronde basis zul je snel vastlopen. Het debuggen van je code of het uitbouwen van nieuwe functionaliteiten gaat traag en wordt een pijnlijk proces zonder enige kennis over basisprincipes en cruciale componenten. Ons advies: Volg een aantal tutorials en pas de code van deze tutorials aan om er je eigen draai aan te geven. Let op: Het is vooral belangrijk dat je begrijpt wat je aan het doen bent – het eindresultaat volgt vanzelf.

3. Stel doelen

Zodra je een idee hebt van wat je met Python kunt doen is het belangrijk om een doel voor jezelf te stellen. Gezien de omvang van alle mogelijkheden is het makkelijk om af te dwalen. Het is belangrijk om je projecten af te ronden! Wees realistisch in het doel dat je voor jezelf stelt. Is hetgeen waarvoor je het coderen uiteindelijk wilt gaan gebruiken een te grote stap van waar je nu staat? Denk dan aan handige tussenstappen. Hoe groot je stappen ook zijn, breek deze op in kleine stapjes. Zo kun je namelijk makkelijker achterhalen waar je de fout in bent gegaan. Projectmanagement tools zoals Trello of Asana helpen je om overzicht te bewaren.

5. Schrijf veel code

En dan bedoelen wij; schrijf code, letterlijk. Vaak helpt het om je code eerste deels met pen en papier uit te schrijven in een notitieblok. Dit leent zich goed voor extra aantekeningen en is bewezen goed voor het zogeheten ‘programmeergeheugen’. Uiteindelijk wil je er voor zorgen dat je rechtstreeks vanuit het geheugen code kunt schrijven. Maak een samenvatting van de nieuwe dingen die je hebt geleerd en stel een cheatsheet samen met punten die je regelmatig gebruikt maar nog lastig vindt om uit het hoofd te doen. Leg deze samenvatting of cheatsheet naast je toetsenbord tijdens het programmeren waardoor je sneller en beter leert te onthouden hoe je bepaalde structuren uittypt.

4. Herhaling, herhaling en nog eens herhaling

De kracht van herhaling wordt nog vaak onderschat. Leer jezelf om frequent met het programmeren bezig te zijn zodat je het schrijven van code jezelf goed eigen kunt maken. Het gaat uiteindelijk niet enkel om de syntax die dient te onthouden maar ook de manier van denken die je jezelf aan moet leren. Diverse studies over het leren van programmeren (en het leren van nieuwe dingen in het algemeen) hebben aangetoond dat frequent kortere periodes met de stof bezig te zijn je de grootste kans maakt om deze snel te kunnen begrijpen. Tip: Probeer jezelf ook zoveel mogelijk met het programmeren te omringen. Meld je aan bij een community op social media zoals Facebook of LinkedIn of volg een bekende experts op Twitter of YouTube.

6. Laat je inspireren

Denk je te zijn vastgelopen in het leerproces? Ga opzoek naar uitdagende projecten van anderen om jezelf te laten inspireren. Op Github, Reddit en tal van andere sites vind je talloze projecten van collega-programmeurs die maar te graag hun skills vertonen. Op Github vind je bijvoorbeeld vaak de code van het project, kopieer dit naar je IDE en kijk of je het aan kunt passen naar je eigen smaak. Beschik je niet over de code? Daag jezelf uit en probeer het project na te bouwen. Deel deze code met andere codeurs om feedback te verzamelen, dit leidt tot nieuwe inzichten.

7. Experimenteer

Naarmate je meer en meer kennis opgedaan hebt kun je jezelf uitdagen door relatief gezien ook grotere stappen te maken. Kies ervoor om projecten te starten die wat verder buiten je comfort zone liggen. Wanneer je beschikt over een goede basis is de kans klein dat je uiteindelijk af zult dwalen of op zult geven.

Heb jij zelf nog tips voor het leren van Python?

Wij hopen dat je iets hebt aan deze tips voor het leren van Python. Heb jij een goede tip waarvan je denkt dat anderen er iets aan zullen hebben? Deel je tips en laat het ons weten via de contactpagina.