Python bestanden: alle bestandtypes

Een Python bestand herken je aan de .py-extensie. Toch kom je meerdere bestanden tegen met soortgelijke extensies. Wij laten je zien welke verschillen bestandstypes er zijn om Python code in te verwerken en waarom deze verschillende extensies hebben.

Voordat je verder gaat is het handig om op je computer in te stellen dat de extensie van een bestand weergegeven wordt in de mappen. Zie hier de verschillende manieren waarop je dat kunt doen:

De meest voorkomende Python file-extensions

ExtensieGebruik
.pyStandaard scripts
.py3Voor Python3 scripts; Python3 scripts eindigen normaliter met “*.py” en niet met “*.py3”. Dit format wordt amper gebruikt.
.pywPython scripts voor Windows die uitgevoerd worden met pythonw.exe
.ipynbJupyter Notebook bestaand

Hoe open je een Python bestand?

Het openen van een .py bestand is simpel. Je kunt dit bestandstype in vrijwel iedere willekeurige text-editor openen om te bewerken. Rechterklik op het bestand, selecteer ‘open with’ en kies de tekstbewerker of IDE die jouw voorkeur heeft, bijvoorbeeld: Sublime Text, PyCharm, Atom of zelfs Kladblok.

Hoe activeer ik een .py script?

Om een Python bestand te activeren, oftewel het script te activeren gebruik je op Windows Command Prompt en op Mac gebruik je de terminal. De theorie hier achter is hetzelfde. Je gebruikt de command ‘cd’ om naar de folder te navigeren waar het bestand is opgeslagen en eenmaal binnen de map activeer je het bestand. Stel dat je het bestand ‘Test.py’ in een folder op je desktop genaamd ‘Python Project’ hebt opgeslagen dan ziet de bestandslocatie er ongeveer als volgt uit:
/user/desktop/python project/test.py
Hieronder zie je hoe je hier terecht komt via de terminal:

cd Desktop
cd Python Project
python Test.py

Met de eerste twee lijnen code navigeer je naar de juiste map. Met de lijn ‘python Test.py’ vertel je de computer om het bestand uit te voeren. Tip: Gebruik de command ‘ls’ om te kijken welke bestanden er in de map aanwezig zijn waar je jezelf op dat moment in bevindt.

Wat is het verschil tussen .py en .pyw?

Python-scripts (bestanden met de extensie .py) worden standaard uitgevoerd door python.exe. Dit uitvoerbare bestand opent een terminal, die open blijft, zelfs als het programma een GUI (grafische gebruikersinterface) gebruikt. Als je niet wilt dat dit gebeurt, gebruik dan de extensie .pyw die ervoor zorgt dat het script standaard wordt uitgevoerd door pythonw.exe (beide uitvoerbare bestanden bevinden zich in het hoogste niveau van je Python-installatiemap). Dit onderdrukt het terminalvenster bij het opstarten.

U kunt ook alle .py-scripts laten uitvoeren met pythonw.exe, bijvoorbeeld door middel van de gebruikelijke faciliteiten (hiervoor zijn mogelijk beheerdersrechten vereist). Daarover kunt u meer informatie vinden in de officiële documentatie.

Dus in de praktijk is het enige verschil dat de ene een consolevenster laat rondhangen en de andere niet. Het meest voor de hand liggende gebruik voor *.pyw zijn GUI-apps, aangezien een app met een onafhankelijke GUI het consolevenster natuurlijk niet nodig heeft of wil hebben. Er zijn enkele subtiele implementatieverschillen tussen python.exe en pythonw.exe, daarover lees je meer op Stackoverflow.

Van start gaan met je eerste eigen script? Bekijk de tutorials.