Tutorial: “Hello world!” in Python

Bij het leren van een nieuwe programmeertaal is het gebruikelijk om eerst “Hello world!” te schrijven in het programma en dit door de computer als output terug te laten geven. In deze tutorial leggen we je uit hoe jij Hello World! schrijft in Python.

Voordat je aan het schrijven van je eerste script begint, zorg er dan voor dat Python 3 op je PC geïnstalleerd is. Als dat nog niet het geval is, lees dan dit artikel over hoe te beginnen met Python3. Bij het leren van een nieuwe programmeertaal begint men doorgaans met het printen van de tekst “Hello world!”. Python is een taal die bekend staat om haar heldere syntax. Waar in andere programmeertalen meerdere lijnen aan code nodig zou hebben om een script ‘Hello world!’ te laten zeggen kan dit met Python in slechts één lijn code.

In ons voorbeeld gebruiken we de terminal op een macOS om het script in te scrhijven. Open de Terminal via command+spatiebalk+’terminal’. Om vervolgens Python te starten typ je ‘python3’ en druk je op ‘Enter’. Mocht het om welke reden dan ook niet lukken om de terminal te openen dan kun je op Google Colaboratory in de browser code schrijven, erg handig!

Python3 geopend in de terminal

Kopieer het stuk code uit het onderstaande tekstblok en plak dit in de terminal. Druk vervolgens op ‘Enter’ of selecteer ‘Run script’ wanneer je deze lijn code in een IDE geplakt hebt.

print('Hello world!')

Je eerste script: Hello World!

Als alles goed is gegaan zou je op het onderstaande uit moeten komen. Je ziet hoe op de eerste regel via de terminal Python 3 is geactiveerd. Alles wat je na ‘>>>’ schrijft is de input voor de machine (Terminal).

'Hello world!' script in Python
‘Hello world!’ in de terminal.

Gefeliciteerd! Jij hebt zojuist je eerste werkende lijn code geschreven in Python! Je hebt zojuist je eerste string in de printfunctie geplakt.

Print functie: De printfunctie print() in Python is een functie die er voor zorgt dat output naar je console gestuurd wordt. De functie drukt het opgegeven bericht af op het scherm of een ander apparaat. Dit bericht kan een string zijn, of een ander object, het object wordt omgezet in een string voordat het naar het scherm wordt geschreven.

String: Een string is een ander woord voor ’tekst’ in de programmeertaal. Wanneer je een string in de printfunctie plaatst doe dit binnen enkele of dubbele aanhalingstekens. De aanhalingstekens zijn nodig voor Python om te begrijpen dat het op een string gaat. Wanneer je een enkel aanhalingsteken in je string gebruikt dienen de buitenste aanhalingstekens dubbel te zijn.

print('Hallo wereld!')

print("Hallo wereld!")

Je kunt vervolgens experimenteren door de printfunctie te combineren met andere operatoren. Probeer zo eens het onderstaande stuk code:

tekst = 'Hello world!'
print(tekst * 3)

Hierboven zie je hoe in lijn 1 de string (tekst) ‘Hello world!’ toegewezen wordt aan een variabele. Vervolgens gebruiken we een wiskundige operator in de printfunctie om de string driemaal uit te printen. In Python kun je strings namelijk combineren met gehele getallen (beter bekend als integers). We kunnen dit script een stapje verder brengen met een soortgelijke aanpassing:

drie = 3
tekst = 'Hello world!'
print(tekst * drie)

In het bovenstaande script hebben we de waarde ‘3’ toegewezen aan de variabele ‘drie’. Vervolgens vermenigvuldigen we de twee variabelen met elkaar. Python herkent dan dat hij de tekst maal drie moeten doen.

Meer weten over variabelen, strings, getallen en operatoren? Zie deze artikelen:
1. Variabelen in Python
2. Python Strings
3. Operatoren in Python
4. Getallen in Python

Heeft dit artikel je geholpen of heb je vragen? Laat het graag even weten door een berichtje te sturen via de contactpagina. We zullen je hier heel erg dankbaar voor zijn. Met jouw feedback kunnen we dit soort artikelen voortdurend beter maken zodat er meer mensen geholpen worden.