Wat is de command line en wat kun je er mee?

De command line, ook wel bekend als de terminal, is een interface waarmee gebruikers opdrachten (ook wel commands genoemd) kunnen invoeren en communiceren met hun computer. Het is een krachtig hulpmiddel dat toegang geeft tot de interne bestanden en processen van een computer, en het biedt de mogelijkheid om taken te automatiseren en efficiënter te werken.

In tegenstelling tot de grafische gebruikersinterface (GUI), die de meeste gebruikers gewend zijn, gebruikt de command line tekstgebaseerde opdrachten om taken uit te voeren. Dit maakt het mogelijk om snel en efficiënt taken uit te voeren en geavanceerde functies te gebruiken die niet beschikbaar zijn in de GUI.

Zo open je de Command Line op Windows en macOS

Windows

 1. Druk op de Windows-toets om het startmenu te openen.
 2. Typ “cmd” in het zoekvak en druk op Enter.
 3. De opdrachtprompt wordt geopend.

Je kunt ook de volgende sneltoetsen gebruiken om de opdrachtprompt te openen:

 • Windows-toets + R, typ “cmd” en druk op Enter.
 • Ctrl + Shift + Esc om Taakbeheer te openen, klik op “Bestand” en selecteer “Nieuwe taak uitvoeren”, typ “cmd” en klik op “OK”.

macOS

 1. Open de Finder.
 2. Ga naar “Toepassingen” -> “Hulpprogramma’s”.
 3. Dubbelklik op “Terminal”.
 4. De Terminal wordt geopend.

Je kunt ook de volgende sneltoetsen gebruiken om de Terminal te openen:

 • Command + Spatie om Spotlight te openen, typ “Terminal” en druk op Enter.
 • Command + Shift + U om de map “Hulpprogramma’s” te openen, dubbelklik op “Terminal”.

Vijf verschillende opdrachten voor de command line en wat je ermee kunt doen

Hieronder vind je vijf verschillende commands en wat je ermee kunt doen. Deze commands zijn slechts een kleine selectie van de vele commands die beschikbaar zijn in de command line.

 1. ls – Met het command “ls” (of op Windows “dir”) kun je een lijst met bestanden en mappen in de huidige map bekijken. Dit is handig als je snel wilt zien welke bestanden en mappen in de huidige map aanwezig zijn.
 2. cd – Met het command “cd” kun je van de ene map naar de andere navigeren. Dit is handig als je snel wilt schakelen tussen verschillende mappen op je computer.
 3. mkdir – Met het command “mkdir” kun je een nieuwe map maken. Dit is handig als je snel een nieuwe map wilt maken om bestanden in op te slaan.
 4. rm – Met het command “rm” kun je een bestand verwijderen. Dit is handig als je een bestand wilt verwijderen dat je niet meer nodig hebt.
 5. grep – Met het command “grep” kun je zoeken naar specifieke tekst in een bestand. Dit is handig als je snel wilt zoeken naar een bepaalde regel of stukje tekst in een groot bestand.

Conclusie

De command line is een krachtig hulpmiddel dat toegang geeft tot de interne bestanden en processen van een computer. Het biedt de mogelijkheid om taken te automatiseren en efficiënter te werken. Met commands zoals “ls”, “cd”, “mkdir”, “rm” en “grep” kunnen gebruikers snel en efficiënt taken uitvoeren en geavanceerde functies gebruiken die niet beschikbaar zijn in de GUI. Als je nog niet bekend bent met de command line, is het zeker de moeite waard om er meer over te leren en te ontdekken wat het voor jou kan betekenen.

Handige links: